W Święta Bożego Narodzenia makowiec i sernik na polskich stołach to podstawa. A jakie pyszności na swoich stołach stawiają Brytyjczycy? Święta Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii nie mogą odbyć się bez Bożonarodzeniowego puddingu (Christmas pudding), który to stanowi ciemne ciasto, nasączone alkoholem ze sporą ilością bakalii. Christmas pudding wymaga jednak przygotowania kilka tygodni przed świętami, ponieważ czas jego dojrzewania to około pięć tygodni. Jeśli jednak macie ochotę spróbować brytyjskiego świątecznego deseru i zdążyć z jego przygotowaniem do Świąt zachęcamy do obejrzenia i zapoznania się z przepisem na brytyjskie bożonarodzeniowe babeczki. Mince pies to świąteczne babeczki, które wypełnione przesłodką masą bakaliową.
Poniżej zamieszczamy listę składników oraz krótki tutorial z przygotowania Mince pies.
- 300g plain flour
- 75g unsalted butter, well chilled and cut into small cubes
- 75g lard, well chilled and cut into small cubes
- 2 tbsp cold water
- 410g jar Waitrose Mincemeat
- Caster sugar for dusting
- 2 tbsp milk
- 1 medium egg yolk
tbsp - table spoon - łyżka stołowa
unsalted - niesolony
chilled - schłodzony
lard - smalec
jar - słoik
mincemeat - słodkie nadzienie
caster sugar - cukier puder
egg yolk - zółtko