Posty oznaczone poprzez tag: christmas pudding

wysłany przez Administrator w dniu 19-12-2017

W Święta Bożego Narodzenia makowiec i sernik na polskich stołach to podstawa. A jakie pyszności na swoich stołach stawiają Brytyjczycy? Święta Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii nie mogą odbyć się bez Bożonarodzeniowego puddingu (Christmas pudding), który to stanowi ciemne ciasto, nasączone alkoholem ze sporą ilością bakalii. Christmas pudding wymaga jednak przygotowania kilka tygodni przed świętami, ponieważ czas jego dojrzewania to około pięć tygodni.  Jeśli jednak macie ochotę spróbować brytyjskiego świątecznego deseru i zdążyć z jego przygotowaniem do Świąt zachęcamy do obejrzenia i zapoznania się z przepisem na brytyjskie bożonarodzeniowe babeczki. Mince pies to świąteczne babeczki, które wypełnione przesłodką masą bakaliową.

Poniżej zamieszczamy listę składników oraz krótki tutorial z przygotowania Mince pies.

  • 300g plain flour
  • 75g unsalted butter, well chilled and cut into small cubes
  • 75g lard, well chilled and cut into small cubes 
  • 2 tbsp cold water
  • 410g jar Waitrose Mincemeat
  • Caster sugar for dusting
  • 2 tbsp milk
  • 1 medium egg yolk

tbsp - table spoon - łyżka stołowa

unsalted - niesolony

chilled - schłodzony

lard - smalec

jar - słoik

mincemeat - słodkie nadzienie

caster sugar - cukier puder

egg yolk - zółtko




wysłany przez Administrator w dniu 19-12-2016

 

 

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, a co za tym idzie mnóstwo pysznego jedzenia. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis jednego z brytyjskich tradycyjnych bożonarodzeniowych dań, bez którego Święta w Wielkiej Brytanii nie byłyby kompletne. Jeśli jesteście łasuchami (ang. If you have a sweet tooth), świąteczny deser Christmas pudding to coś dla Was! Mimo, że dawniej jego przygotowanie rozpoczynało się nawet do 2 miesięcy przed Wigilią Bożego Narodzenia, dzisiaj wiele osób decyduje się na jego przygotowanie tuż przed świętami.

Christmas pudding

·       450 g suszonych owoców ( suszone śliwki, rodzynki, suszona żurawina)

·       50 g kandyzowanych owoców

·       150 ml koniaku

·       1 jabłko obrane, starte na  grubej tarce

·       Sok i skórka z 1 pomarańczy

·       150 g jasnego cukru trzcinowego

·       3 jajka

·       120 g mąki

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       80 g bułki tartej

·       1 łyżeczka przyprawy korzennej

·       125 g zimnego masła

·       Masło do nasmarowania miski

 

1)Suszone i kandyzowane owoce zmieszać w głębokiej misie, namoczyć koniakiem i odstawić na 1 dzień.

2) W drugiej misce wymieszać przyprawy do pieczenia, bułkę tartą, mąkę.

3) Do misy z namoczonymi suszonymi owocami dodać cukier, jabłko oraz sok i skórkę z pomarańczy.

4) Dodać jaja oraz zimne masło i wszystko dokładnie wymieszać.

5) Następnie dodać suche składniki (wymieszaną mąkę, bułkę, przyprawy) i ponownie dokładnie wymieszać.

6) Tak powstałą masę przełożyć do dużej miski, przykryć samą masę pergaminem, a miskę folią aluminiową i obwiązać nitką.

7)Umieścić miskę w głębokim garnku i wlać wodę do 2/3 wysokości miski.

8)Garnek przykryć i gotować na średnim ogniu. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Jeśli woda odparowuje, uzupełniać jej poziom.

9) Po upływie 2 godzin odstawić miskę do wystygnięcia. Pudding powinien dojrzewać w chłodnym miejscu przez co najmniej 5 dni 

10) W dniu podania, ponownie umieścić miskę w garnku oraz zalać wodę i gotować wszystko przez 1 godzinę od zagotowania.

11) Miskę wyciągnąć z wody, odstawić do wystygnięcia, ściągnąć folię oraz pergamin, ostrożnie obrócić miskę na talerz.

12)  Powierzchnię puddingu polać 50ml koniaku i podpalić.

 

Christmas pudding może być podawany na ciepło lub zimno.

Mamy nadzieję, że taka propozycja brytyjskiego świątecznego deseru przypadnie Wam do gustu.

Życzymy smacznego :)

Tagi: Christmas pudding, brytyjski świąteczny deser, angielski deser | | Komentarze (0) Ostatnia aktualizacja: 19-12-2016