Posty oznaczone poprzez tag: przepis

wysłany przez Administrator w dniu 19-12-2017

W Święta Bożego Narodzenia makowiec i sernik na polskich stołach to podstawa. A jakie pyszności na swoich stołach stawiają Brytyjczycy? Święta Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii nie mogą odbyć się bez Bożonarodzeniowego puddingu (Christmas pudding), który to stanowi ciemne ciasto, nasączone alkoholem ze sporą ilością bakalii. Christmas pudding wymaga jednak przygotowania kilka tygodni przed świętami, ponieważ czas jego dojrzewania to około pięć tygodni.  Jeśli jednak macie ochotę spróbować brytyjskiego świątecznego deseru i zdążyć z jego przygotowaniem do Świąt zachęcamy do obejrzenia i zapoznania się z przepisem na brytyjskie bożonarodzeniowe babeczki. Mince pies to świąteczne babeczki, które wypełnione przesłodką masą bakaliową.

Poniżej zamieszczamy listę składników oraz krótki tutorial z przygotowania Mince pies.

  • 300g plain flour
  • 75g unsalted butter, well chilled and cut into small cubes
  • 75g lard, well chilled and cut into small cubes 
  • 2 tbsp cold water
  • 410g jar Waitrose Mincemeat
  • Caster sugar for dusting
  • 2 tbsp milk
  • 1 medium egg yolk

tbsp - table spoon - łyżka stołowa

unsalted - niesolony

chilled - schłodzony

lard - smalec

jar - słoik

mincemeat - słodkie nadzienie

caster sugar - cukier puder

egg yolk - zółtko




wysłany przez Administrator w dniu 19-04-2014

 

Przepis na Hot Cross Buns serwujemy w języku angielskim, żebyście mogli trenować słownictwo nie tylko podczas zajęć z naszymi Lektorami!

Mamy nadzieję, że będzie to dla wszystkich dobrym sprawdzianem przed świątecznymi zakupami, jak również inspiracją do stworzenia czegoś samemu oraz mobilizacją ... do nauki języka angielskiego :)

Przepis należy do królowej angielskiej kuchni, Nigelli Lawson.

Ekipa eLingwisty (jako znani smakosze i najwięksi fani wszelakich słodkości) poleca ten przepis z pełną odpowiedzialnością! ;)

Smacznego!

Ingredients for the dough

  • 150 ml milk
  • 50 grams butter
  • zest of 1 orange
  • 1 clove
  • 2 cardamom pods
  • 400 grams bread flour
  • 1 x 7 grams packet easy-blend yeast
  • 125 grams mixed dried fruit
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • ½ teaspoon ground nutmeg
  • ¼ teaspoon ground ginger
  • 1 large egg

for the egg wash

  • 1 large egg (beaten with a little milk)

for the cross on the buns

  • 3 tablespoons plain flour
  • ½ tablespoon caster sugar
  • 2 tablespoons water

for the sugar glaze

  • 1 tablespoon caster sugar
  • 1 tablespoon boiling water

Method

  1. Heat the milk, butter, orange zest, clove and cardamom pods in a saucepan until the butter melts, then leave to infuse. I have gone rather cardamom mad recently, but this short aromatic infusion gives a heavenly scent to the little fruited buns later.
  2. Measure the flour, yeast and dried fruit into a bowl and add the spices. When the infused milk has reached blood temperature take out the clove and cardamom pods, and beat in the egg. Pour this liquid into the bowl of dry ingredients.
  3. Knead the bowl either by hand or with a machine with a dough hook; if it is too dry add a little more warm milk or water. Keep kneading until you have silky, elastic dough, but bear in mind that the dried fruit will stop this from being exactly satin smooth.
  4. Form into a ball and place in a buttered bowl covered with clingfilm, and leave to prove overnight in the fridge.
  5. Preheat the oven to gas mark 7/220ºC/425ºF. Take the dough out of the fridge and let it come to room temperature.
  6. Punch the dough down, and knead it again until it is smooth and elastic. Divide into 16 balls and shape into smooth round buns. I wouldn't start worrying unduly about their size: just halve the dough, and keep halving it until it's in eight pieces, and use that piece to make two buns. Or just keep the dough as it is, and pinch off pieces slightly larger than a ping pong ball and hope you end up with 16 or thereabouts. Not that it matters.
  7. Sit the buns on a baking parchment or Bake-O-Glide-lined baking sheet. Make sure they are quite snug together but not touching. Using the back of an ordinary eating knife, score the tops of the buns with the imprint of a cross. Cover with a teatowel and leave to prove again for about 45 minutes - they should have risen and almost joined up.
  8. Brush the buns with an egg wash, and then mix the flour, sugar and water into a smooth, thick paste. Using a teaspoon, dribble two lines over the buns in the indent of the cross, and then bake in the oven for 15-20 minutes.
  9. When the hot cross buns come out of the oven, mix the sugar and boiling water together for the glaze, and brush each hot bun to make them sweet and shiny.
Słownictwo:
clove – goździk
yeast – drożdże
nutmeg – gałka muszkatołowa
caster sugar – cukier puder
orange zest – skórka pomarańczowa
infusion – napar
saucepan – rondel
knead – ugniatać
dough hook – końcówka do ugniatania ciasta
divide – podzielić
unduly – nadmiernie
pinch – szczypta
Tagi: hot cross buns, przepis, przepis w języku angielskim | | Komentarze (0) Ostatnia aktualizacja: 19-04-2014